Саджанці плодових дерев – запорука пишного і яскравого саду

Сучасний ландшафтний дизайн не завжди признавав плодові дерева вартими уваги. Однак останнім часом ситуація змінилась. Сьогодні все більше садівників переконані в тому, що виростити на своїй ділянці вишню, грушу, яблуню чи сливу не лише благородно, але й вельми корисно. Адже можна бути впевненим на всі 100% у безпечності урожаю. Однак вибирати саджанці плодових дерев потрібно ретельно. Адже якість придбаного матеріалу неможливо перевірити одразу – про це вдасться довідатись лише через кілька років. Тому краще обирати перевірених виробників. В yaskravaklumba.com.ua саджанці плодових дерев лише найкращої якості. Не варто при виборі саджанців плодових дерев керуватись ціною. Звісно низька вартість спокушає, але потрібно зважити всі ризики. Такі дерева ростимуть і плодоноситимуть десятиліттями, тому саджанці виправдають витрачені кошти. Надмірна економія в цій справі неприпустима.

Саджанці плодових дерев: види і їхні особливості

Аби сад став по-справжньому повноцінним, у ньому повинні бути присутні плодові дерева. Вони виглядають красиво – цвіт яблуні, вишні, груші чи абрикосу заворожує погляд і наповнює все навкруги неповторним ароматом. Окрім того, мати на своїй ділянці плодові дерева вигідно. Непотрібно купувати втридорога фрукти на ринку чи в магазині. Ви зможете виростити їх самостійно, контролювати степінь зрілості і виключити будь-яку обробку хімічними речовинами. Саджанці плодових дерев, які можна вирощувати в наших кліматичних умовах, діляться на кілька типів. Зокрема це:

  1. Насіннєві. До них належать яблуні, груші, айва, а також другорядні плодові дерева – горобина, мушмула, глід. У них всіх схожі будова суцвіття, біологічні процеси запилення і формування зав’язі. Вони мають несправжні квітки. Тобто плоди розвиваються не з однієї частини квітки, а з кількох запліднених навколоплідників. При цьому навколоплідна тканина формується в їстівну частину, а насіння є плодами (звідси і назва групи).
  2. Кісточкові. До цих культур належать саджанці плодових дерев черешні, вишні, сливи, абрикосу, персика. Запліднений плодолистик дає початок плодам. Їхнє насіння зібране в кісточці, оточеній смачною їстівною м’якоттю.
  3. Горіхоподібні. Сюди належать ліщина, грецький горіх, їстівний каштан, сибірський кедр, мигдаль. Відрізнити такі саджанці плодових дерев можна по твердій і сухій оболонці, а також їстівному навколопліднику. Останній з них не лише має насичений і приємний смак, а є ще й надзвичайно корисним, адже містить білки і жири.

Для закладки саду варто купити крупні і добре розвинені саджанці плодових дерев (1-2-річного віку), які швидко підуть в ріст і через кілька років почнуть плодоносити. Більшість рослин є світлолюбними, тому при їхньому розміщенні на садовій ділянці варто врахувати силу росту. Важливо, аби при досягненні віку дозрівання більш високі і розлогі дерева не затіняли своїх менших «побратимів».

Як обрати здорові саджанці плодових дерев?

Сьогодні багато магазинів і гуртівень пропонують матеріал для закладки саду. Від того, наскільки правильно ви виберете саджанці плодових дерев, залежить багатство майбутнього урожаю. Для справжніх професіоналів це завдання не є складним, а ось у новачків можуть виникнути проблеми. Можна обрати саджанці плодових дерев:

  • з відкритим корінням. Це досить поширений варіант на сьогоднішній день, однак він підходить лише тоді, коли не передбачається транспортування саджанця плодового дерева на далекі відстані;
  • у контейнерах. Такі саджанці стануть в пригоді тим, хто не має достатньо часу для догляду за садом, або людям похилого віку. У цих культур закрита коренева система, що є гарантією того, що саджанець приживеться на новому місці. Аби переконатись, що дерево посаджене вже давно, достатньо оглянути дно контейнера. Через його отвори можна побачити здорові корені;
  • колоновидні. Всі рослини цього виду прищеплені. Місце щеплення розташоване вище коренів. Це є основний доказ того, що саджанці плодових дерев не є дикими. Вони мають відкриту кореневу систем, відповідно варто вибирати міцні дерева однорічного віку, що мають здорові паростки.

При посадці саджанців фруктових дерев важливу роль відіграє ґрунт. У чорноземі краще росте яблуня, груша – на суглинистій землі, а слива – в глинистому ґрунті. Найкращим часом для посадки є весна і середина осені. Чим більш довгі і розгалужені корені у саджанця, тим краще він буде рости. Перед посадкою сухі й пошкоджені частини потрібно видалити. Лунку, в яку ви плануєте висаджувати плодове дерево, необхідно удобрити органічними речовинами, компостом, гноєм.