П’ять місць в парку «Знесіння», які варто відвідати мешканцям і гостям Львова

У кожному великому українському місті є такі місця, які нібито добре знайомі місцевим жителям, а насправді все одно приховують багато незвіданого та цікавого. З огляду на те, що регіональний ландшафтний парк «Знесіння» у Львові займає понад 300 гектар землі, зовсім нескладно відшукати не наймасовіші, але водночас вкрай цікаві місця для відвідин як гостями, так і корінними жителями міста Лева.

Ми вирішили не звертатися до професійних екскурсоводів або знавців історії та краєзнавчих наук, а попросили розповісти про п’ять цікавих пам’яток парку «Знесіння» жителя міста, львівського бізнесмена Володимира Володимировича Шведа. Ці місця точно зацікавлять туристів і тих, хто планує побувати у Львові, а також можуть стати відкриттям для деяких львів’ян, які чомусь упустили їх з поля зору раніше.

Коротко про «Знесіння»

Це регіональний ландшафтний парк, який знаходиться недалеко від центральної частини Львова (близько 20 хвилин пішки). Він входить до природно-заповідного фонду України, займаючи в цілому понад 310 гектар територій, серед яких головна родзинка – прекрасні природні ландшафти. Крім них тут знаходяться території з особливою історичною цінністю (наприклад, давньослов’янські язичницькі капища, місця визвольних битв та інше), церкви та храми, музеї, спортивні об’єкти, присадибні ділянки, різні інженерні споруди та багато іншого.

Свіже повітря, чудові краєвиди, котрі немов просять сфотографувати їх, піші прогулянки, заняття спортом, проведення часу в колі друзів – це лише частина переваг, які чекають тих, хто вирішить побувати в парку «Знесіння».

На додаток до них ми склали короткий список цікавих для відвідування місць, розташованих в межах даного паркового простору. Допоміг нам з цим бізнесмен і просто житель Львова, Володимир Швед. Отже, де в «Знесінні» точно варто побувати?

Оглядові майданчики

Якщо ви любите гарні природні та урбаністичні панорамні види, то в парку «Знесіння» є чудове місце для вас. У західній частині паркової території знаходяться оглядові майданчики. Звідти відкриваються чудові види на ще одну львівську цінність – парк Високий замок, а також північну частину міста. Любителям панорамних фотографій бажано вгадати з погодою, щоб отримати максимально якісні знімки, а всім іншим – побувати на оглядових майданчиках «Знесіння» варто в будь-який зручний час, будь то зимовий день або весняний вечір.

Музей просто неба

Ще одне обов’язкове для відвідування місце – Шевченківський гай. Це музей народної архітектури та побуту, який розташований просто неба. Його територія поділяється на кілька етнографічних зон. Тут розташовуються безліч цікавих пам’яток архітектури, включаючи селянську хату, яка була побудована в далекому 1749 році. З інших цікавих експонатів можна виділити лісопилку, кузню, школу, сільську садибу, стайню. Загалом, маса вражень та гарна колекція фотографій гарантовані кожному відвідувачу.

Церква Знесіння Господнього

На території «Знесіння» знаходиться багато храмів та релігійних об’єктів. Але, львів’янин Володимир Швед виділяє серед них саме Церкву Знесіння Господнього. Вона привертає увагу як віруючих людей, так і справжніх цінителів архітектури, причому як своїм колоритним екстер’єром, так і барвистим інтер’єром.

Ще в 1602 році тут була побудована дерев’яна церква, в честь якої назвою обзавелося і поселення Знесіння. З середини 19 століття почалися розмови про побудову нової церкви в зв’язку з поганим технічним станом початково зведеної будови. Модернізація завершилася в 1901 році.

Ця церква фігурує далеко не в усіх путівниках, сюди практично не водять екскурсій, що лише додає пам’ятці шарму.

Ділянка залізниці Підзамче – Личаків

Тут є дві цікаві особливості. Перша – доступна всім та кожному. Вона полягає в тому, щоб побувати поблизу безпосередніх залізничних шляхів, які проходять через парк «Знесіння». Тут по не електрифікованій гілці проходять поїзди, що з’єднують район Нового Знесіння та Винниківський лісопарк. Цією гілкою сьогодні в виробничих цілях користується місцевий дріжджовий завод. Вантажні вагони, які рухає тепловоз, в цікавому природному ландшафті виглядають дуже ефектно та оригінально, тому побачити це дійсно варто.

Друга особливість пов’язана власне з поїздкою через «Знесіння». По залізничній гілці на замовлення курсує екскурсійно–туристичний потяг, який гарантовано подарує захоплюючу подорож. Також можна спробувати стати пасажиром вантажного залізничного транспорту.

Пам’ятник Шевченку

Всі знають пам’ятник великому українському поетові, розташований на проспекті Свободи. Це майже 4,5-метрова фігура Тараса Григоровича поруч з 12-метровою бронзовою стелою «Хвиля національного Відродження». Але є і менш відомий, але також гідний уваги туристів та жителів Львова пам’ятник у парку «Знесіння». Він знаходиться в південній частині територій по вулиці Чернеча Гора. Фігура Кобзаря не настільки велика й масивна. Сам поет зображений в положенні сидячи, але створюється відчуття, що Шевченко дійсно готовий встати. Усім шанувальникам архітектурних пам’яток або творчості Тараса Григоровича варто тут побувати.